Liselotte fik konstateret livmoderhalskræft for 6 år siden

VORES VALG

Liselotte fik konstateret livmoderhalskræft for 6 år siden

”Jeg bliver trist, når jeg tænker på, at andre risikerer at gennemgå, hvad jeg har gennemgået. Efter alt hvad jeg har været igennem – og alt hvad det har gjort ved vores familie – kan jeg kun opfordre alle forældre til at tale med deres læge om HPV.”

”Det er svært at forstå, hvad det vil sige at have livmoderhalskræft, når man ikke selv har været igennem det. Men når jeg i medierne ser flere forældre som ikke ved nok om HPV og risikoen for at udvikle kræft, bliver jeg trist og tænker på at andre risikerer at gennemgå, hvad jeg har gennemgået”, siger 45-årige Liselotte B. Christensen, som er mor til to – en dreng og en pige.

For seks år siden fik hun konstateret livmoderhalskræft. Selvom hun gik til regelmæssige tjek hos sin læge, blev sygdommen kun opdaget ved et tilfælde. Derefter fulgte en hårdhændet behandling bestående af stråling, kemo(terapi) og operationer. En behandling, hun fortsat lever med bivirkningerne af i dag.

”Strålebehandlingen var det værste. Ikke kemoen. Stråler ødelægger alt. Man brænder indvendig. Det er meget slemt”, fortæller hun. Hun tror, at en af grundene, til at man ikke hører så meget om følgevirkningerne af behandlingerne, er, at det er tabubelagt at tale om de skader, der sker på underlivet. I dag arbejder Liselotte på nedsat tid og har i længere perioder været sygemeldt pga. komplikationer, som kan føres tilbage til behandlingen af hendes livmoderhalskræft.

”Efter alt hvad jeg har været igennem – og alt hvad det har gjort ved vores familie – kan jeg kun opfordre alle forældre til at tale med deres læge om HPV. Det har jeg gjort, og jeg synes virkelig, det er det eneste rigtige at gøre.”

Har du yderligere spørgsmål om HPV?

Tag en snak med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du har flere spørgsmål om HPV.

Tal med din læge eller sundhedsplejerske

Mere om piger og HPV

Læs mere her >

Mere om drenge og HPV

Læs mere her >

Du forlader nu VoresValg.dk

Dette link vil føre dig til et websted uden for MSD’s kontrol. Eksterne link er kun til orienteringsformål. Vi anbefaler hverken direkte eller indirekte eksterne hjemmesider.

Værd at vide inden din lægekonsultation

HPV, kondomer, sex. Det kan være svært at tale med dit barn om samlivet og forebyggelse af sexsygdomme, særligt i teenageårene. Din læge er vant til rådgivning og de "svære samtaler", og de har samtidigt tavhedspligt, så du kan være tryg. Inden konsultation med din læge, er det en god idé at være forberedt.

Få mere viden HPV og forebyggelse, årsager og følgevirkninger af kræft:

Få mere viden om HPV og forebyggelse af sexsygdomme: