HPV rammer også
drenge og mænd

VORES VALG

HPV rammer også
drenge og mænd

HPV rammer ikke kun piger. Hvert år rammes over 8.000 drenge og mænd af HPV-relaterede sygdomme såsom kønsvorter og analkræft. Man kan selv træffe valg, som mindsker risikoen for smitte betydeligt.

Drenge kan også beskyttes mod HPV

Det er svært at vide sig sikker. Der er mange kønssygdomme, som man skal beskytte sig mod. Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt. HPV er den hyppigste seksuelt overførte infektion og kan hos drenge og mænd forårsage:

Analkræft

Hvad er analkræft?

Analkræft er kræftsygdom i endetarmsåbningen eller i endetarmskanalen. 88% af alle analkræft tilfælde er HPV-relateret. Personer med mange seksualpartnere og rygere er mere udsat for at udvikle analkræft. HPV kan overføres til slimhinden i endetarmen ved analt samleje eller anden intim kontakt.

Smerte og blødning er de hyppigste symptomer på analkræft. Der kan også være svien, kløe og slimdannelse samt problemer med at holde på afføringen. I mange tilfælde kan man også selv mærke en mindre knude i området. Ved blødning og smerter fra endetarmsområdet bør man altid søge læge for at blive nærmere undersøgt.

Hvor hyppigt er analkræft?

Hvert år rammes 138 danskere af analkræft, heraf 41 tilfælde hos mænd. Analkræft kan opstræde fra 35-årsalderen, men er hyppigst omkring 50-60 år.

Hvert år oplever mange danske unge og voksne følgerne af HPV-infektioner

Peniskræft

Hvad er peniskræft?

Peniskræft er en relativ sjælden kræftsygdom som udgår fra huden på penis. Man skønner, at 50% af peniskræft tilfældene er HPV-relateret.

De første symptomer på peniskræft er fund af unormale knuder, et sår eller blodtilblandet urin. Nogle har ildelugtende udflåd fra penis som et tidligt tegn. Det er vigtigt at være klar over, at sår og knuder også kan være skjult under forhuden.

Hvor hyppigt er peniskræft?

Der opstår ca. 61 nye tilfælde af peniskræft årligt i Danmark. Der findes ingen opgørelse over hyppigheden af forstadier til peniskræft.

Mundsvælgkræft

Hvad er mundsvælgkræft?

Mundsvælgkræft er en samlet betegnelse for de kræftformer, der opstår i fx mundbunden, tungen, svælget, næse og bihuler og mandlerne. Opgørelser viser, at 62% af alle tilfælde af mundsvælgkræft er HPV-relateret. HPV-relateret mundsvælgkræft er tre gange så hyppigt hos mænd i forhold til kvinder.

Symptomerne på mundsvælgkræft kan være forskelligartede, men følgende går igen: sårdannelse, smerter, synkebesvær, ændret stemme.

Hvor hyppigt er mundsvælgkræft?

I Danmark ses der 384 nye tilfælde af HPV-relateret mundsvælgkræft om året. 2/3 af disse tilfælde rammer mænd. Opgørelser fra de danske kræftstasistikker viser, at HPV-relateret mundsvælgkræft har været i stigning de seneste år.

Med drengenes egne ord

Flere unge drenge har allerede taget stilling til HPV. Hør deres overvejelser om smitte, beskyttelse og det at tage et ansvar.

Har man et ansvar for at beskytte sin sexpartner?

Er det akavet at tale sexsygdomme med dine forældre?

Er der nok information om drenge og HPV derude?

Det er klart en overvejelse, jeg gør mig: ikke at gå rundt og smitte alle mulige andre med sygdomme. Det er også mit ansvar. Theis

Kender du nogen, der har haft klamydia?

Det var en overraskelse, at HPV smittede gennem kys. Carl

Vidste du, at HPV også kan smitte gennem kys?

Da jeg hørte, at man kunne få kræft igennem HPV, da var jeg bare helt i chok. Carl

Har man et ansvar for ikke at smitte andre med kønssygdomme?

Kønsvorter

Hvad er kønsvorter?

Kønsvorter (også kaldet kondylomer) er stilkede eller blomkålslignende vorter, som er placeret på området omkring de ydre kønsdele eller endetarmen. Hos mænd og drenge ses kønsvorter hyppigst på forhuden og penisskaftet. 90% af alle tilfælde af kønsvorter er HPV-relateret.

HPV overføres ved sex og anden intim kontakt. 70% af partnerne til personer med kønsvorter har også kønsvorter.

Symptomerne på kønsvorter er synlige vorter på kønsdelene, oftest uden andre symptomer i øvrigt. Kønsvorterne kan dog genere, hvis de bliver store.

Hvor hyppige er kønsvorter?

Kønsvorter er en hyppig sygdom. Ca. 1% af seksuelt aktive mænd og kvinder i alderen 18-49 år har synlige kønsvorter, og ca. 10% vil på et tidspunkt af deres liv få kønsvorter. Hvert år behandles ca. 8.000 drenge og mænd for kønsvorter.

Hvordan kan HPV-smitte begrænses?

Man kan nedsætte risikoen for HPV-sygdom ved altid at anvende kondom. Kondom beskytter ikke 100%, da HPV også findes på huden omkring kønsorganet, hvor kondomet ikke dækker. Man kan selv træffe valg, som mindsker risikoen for smitte betydeligt.

Har man allerede fået påvist kønsvorter eller anden HPV-sygdom, er det også vigtigt, at partneren bliver undersøgt og behandlet.

HPV rammer begge køn

HPV skelner ikke mellem piger og drenge, og både drenge og piger kan udvikle HPV-relateret kræft og kønsvorter. Ved at beskytte sig selv kan man også beskytte andre.

Mere om piger og HPV

Har du yderligere spørgsmål om HPV?

Tag en snak med din læge eller sundhedsplejerske, hvis du har flere spørgsmål om HPV.

Tal med din læge eller sundhedsplejerske
Du forlader nu VoresValg.dk

Dette link vil føre dig til et websted uden for MSD’s kontrol. Eksterne link er kun til orienteringsformål. Vi anbefaler hverken direkte eller indirekte eksterne hjemmesider.

Værd at vide inden din lægekonsultation

HPV, kondomer, sex. Det kan være svært at tale med dit barn om samlivet og forebyggelse af sexsygdomme, særligt i teenageårene. Din læge er vant til rådgivning og de "svære samtaler", og de har samtidigt tavhedspligt, så du kan være tryg. Inden konsultation med din læge, er det en god idé at være forberedt.

Få mere viden HPV og forebyggelse, årsager og følgevirkninger af kræft:

Få mere viden om HPV og forebyggelse af sexsygdomme: